Links en informatie

Handig of interessant

Op de site van onze beroepsgroep, de ACBS, is veel te vinden aan achtergrondinformatie en wetenschappelijke onderbouwing.

Hier staat bijvoorbeeld een heldere uitleg van wat ACT is.
Hier ook een heldere uitleg in de vorm van een cliëntenfolder.
En hier kun je lezen over de wetenschappelijke onderbouwing van ACT.

ACT in stripvorm

de 6 zuilen van het hexaflex

ACT nader uitgelegd

door Gijs Jansen (eigenaar ACTcentrum en ACT Guide)

Acceptance and commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert. Het model van ACT bevat zes zuilen:

meer lezen...

ACT en de kracht van taal

door Tim Batink van ACT in Actie, 21-09-2020

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) heeft veel aandacht voor de (destructieve) kracht van taal. Het onderliggende theoretische framework van ACT, de Relational Frame Theorie (RFT) is een theorie die verklaart waarom wij mensen, anders dan dieren, niet alleen kunnen leren vanuit onze directe ervaringen maar ook kunnen leren vanuit indirecte ervaringen die mogelijk worden gemaakt door taal. Dit zorgt ervoor dat wij mensen enorm snel kunnen leren! Echter, dit leren via taal heeft ook nadelen. Het blijkt dat dit ook experiëntiële vermijding (vermijding van onze negatieve gevoelens) alsook fusie met ons denken in de hand werkt. ACT richt zich dan ook onder andere op deze twee problematische processen (o.a. middels acceptatie & defusie).

Onlangs kwam ik een TED-talk tegen van Lera Boroditsky genaamd: “How language shape the way we think”. In deze TED-talk van 15 minuten, word uiteengezet wat voor dominante rol de taal speelt in ons leven en hoe taal zelfs invloed heeft op hoe wij denken. Een mooi defuserend perspectief op al dat denken van ons!

Klik hier voor de TED-talk

adminLinks en informatie